dinsdag 26 januari 2016

ziek

En terwijl man in Londen zit en Sam op zijn plaats ging liggen, kwam ook de buikgriep ons huis in. Middenin de nacht hoor ik vreemde geluiden en is werkelijk m'n hele bed ondergespuugd. Bed verschoond, uur later herhaling en de rest van nacht bij elke piep Sam naar de wc gesleurd.

Sam dagje thuis. De dag erop een wat hikkende Naomi die vage klachten denkt te hebben. Gelukkig zet het niet door.

Man weer terug op vrijdag en blijkt op zondagnacht toch de voor mijn gevoel verdwenen buikgriep van Sam te pakken. Hij gaat toch echt werken, was al een week op pad.

In de loop van de morgen gaat de telefoon. Met Rachid, arm gebroken met gym en of ik een auto heb. Die heb ik niet. Dus gaat hij met de trein naar pleegvader die hem in het ziekenhuis begeleidt en op de bus zet naar huis. Twee weken gips en nog meer weken ander gips.

's Middags belt de juf. Sam is ziek. Heeft gespuugd. Ik naar school. Daar loopt een hyperSam rond die inderdaad gespuugd heeft. Niet omdat hij misselijk is, maar omdat de astma weer opspeelt. En lekker hyper omdat hij weer vol ventolin wordt gepompt.. Sam mee naar huis. Hij wil direct een ijsje en een koek. Die heeft in ieder geval geen buikgriep.

De volgende avond hangt Rachid helemaal gesloopt op de bank. Ik vermaan hem rechtop te zitten of anders naar bed te gaan. Tot mijn verbazing gaat hij inderdaad om acht uur naar bed. Om vervolgens om half 9 met groot misbaar zijn maag te legen in de wc boven. Naomi en ik grinniken op de bank, 't is echt een zieke man toch...

Dus vandaag twee zieken thuis. Sam die erg kort is en bijna geen stem heeft en Rachid die echt niets waard is. Vanavond eten we kippenpoten uit de oven. Daar likken ze hier hun vingers bij op. Ik informeer voor de zekerheid eerst naar rommelende magen en zere buiken. Ja en nee. Word niet veel wijzer. Na afloop zijn alle kippenpoten op. En het waren er veel. Man at onverwacht niet mee en daar had ik ook ruim op gerekend. Nu maar hopen dat alles binnen blijft. 

Ondertussen is de barometer rond de baby weer veranderd. Hij lijkt nu toch wel te mogen blijven. De machtsstrijd is nog in volle gang. Inmiddels de achtste week dat hij hier is. Hij volgt me de hele dag met zijn ogen. Weet in elk gezelschap mij eruit te pikken. Het wordt steeds moeilijker.


woensdag 20 januari 2016

alleen

En deze week zit man in Londen. Van maandagmorgen erg vroeg tot vrijdagavond. Dat is een heel stuk vind ik. En hard werken. Ik mis handen en ogen. Voor m'n gevoel gaat de dag erg vroeg van start met een baby in de nacht en eindigt eigenlijk met dezelfde baby weer in de volgende nacht.

Ik ben verwend. Ik weet het. Met een man in het onderwijs die vrijwel elke vakantie beschikbaar is mag ik niet klagen. Deze week ren ik wel door. Rachid snapt er niets van. Je kan toch wel een week zonder hem? Ja natuurlijk kan dat, maar zo voor en na het eten komt alles tegelijk en dan is er niets te delegeren.

Krijgt baby ook nog eens twee inentingen die hem hangerig en huilerig maken. En hoor ik dat baby echt weg moet volgende week. Dat slaat erin bij Yan. Hij scheldt en tiert en iedereen is gek. Hij was erg gesteld op het kleine ventje en dan zijn zes weken eigenlijk te lang. Hij kan de mensen zo slecht vertrouwen en deze baby was zo betrouwbaar in zijn onschuldige kleinheid. En nu gaat hij dus weg. Dat is even hard voor hem.

Vanavond belde man rond half 6. Het was drukte en chaos. Ik kon gewoon niet opnemen. Hoor vervolgens mijn mobiel ook driftig tekeer gaan. Sorry, sorry, dit moet hij toch weten als volleerde pleegvader, dat dit niet de tijd is. Een uur later probeert hij nog eens. Yan zit net in zijn computertijd en zet de telefoon voor het gemak op de luidspreker. Terwijl hij vol vuur verder speelt, laat hij wat vage geluiden horen in reacties op pleegvaders betrokkenheid.
Sam ligt al in bed. Beetje vroeg, maar was beter voor de lieve vrede. Sam moet ook nog even bellen. Hij praat erg hard. Moet ook een eind verder te horen zijn natuurlijk. Daarna besluit hij dat hij best op pleegvaders plek kan gaan slapen. Die komt toch nog niet terug.
Hij snapt het niet helemaal. Hoe is hij nu gegaan? De auto is er gewoon en ook zijn fiets. Ingewikkelde dingen zijn het.

Rachid laat zich van zijn beste kant zien. Laat uit zichzelf de hond uit voor hij naar bed gaat. Door storm en regen. En Naomi zegt zelfs 'natuurlijk' als ik haar even vraag te helpen. Dat zegt ze normaal zeker niet!

Ik slaap slecht. Voel een zware verantwoordelijkheid want slaap normaal overal doorheen. Nu kan dat niet en de wekker controleer ik om het uur. Je weet maar nooit wat er allemaal mis kan gaan.
Maar verder gaat het prima. Alles onder controle en iedereen slaapt weer. Ik ben op de helft en heel blij dat ik het normaal niet alleen hoef te doen.

maandag 11 januari 2016

moeders

Afgelopen twee weken hebben de kinderen bijna allemaal hun moeder ontmoet. Bijzonder is dat wel. Elke kerstvakantie staat dit op de planning en het is nog nooit zo uitgekomen als deze keer. 

De eerste was Pablo. Na een paar mislukte en doorgedraaide bezoeken de koppen bij elkaar gestoken bij jeugdzorg. Moeder en iedereen was het na afloop eens over het vervolg. In de winter geen lange bezoeken, bezoeken bij moeder thuis en zonder de andere kinderen voor zover mogelijk. 
Dus of hij eerste kerst mocht komen? Ja natuurlijk. Van 3 tot 8 stel ik min of meer vast? Ja, prima. Waar een gesprek niet goed voor is. 

Tot de dag voor kerst. Ehmm ja ehh, nu was moeder opeens toch bij oma eerste kerst. Samen met de hele familie en of we Pablo daar konden brengen. Het was toch kerst he? Jawel hoor. Ik schik me maar. Uitzonderingen die de regel bevestigen. Waar dat gesprek nu eigenlijk om ging, vraag ik me wel af...
En 's avonds blijkt het gesprek helemaal verloren tijd. Weer een mail van moeder. Of Pablo ook 's morgens kon komen, want ze had broodjes en lekkere dingen... En nee, ik heb ergens ook een grens en geen zin in een kerstvakantie met een Pablo die alleen maar straf krijgt. Nee, het kan niet, zeg ik. Dan wordt hij helemaal gek en dat hadden we toch afgesproken?? Ik voel me zeer bezwaard, maar moeder vindt het allemaal prima. Proberen kan altijd en het is kerst toch he?

De dag na de kerst gaat Rachid naar zijn moeder. Helemaal met de trein. Drie uur onderweg 's morgens en 's avonds weer net zolang terug. Hij mag niet slapen. Dat gaf vorige keer te veel emoties. Wij zijn alert en proberen wat meer aandacht te geven aan de spanningen vooraf en erna. Het ging goed. Hij appte vrolijk de hele reis vanuit de trein en om tien uur stond ik hem op te wachten bij het station. Ondertussen had zijn moeder al gebeld over hoe het was gegaan. Ze wil zo graag dat het goed gaat en dat hij blijft komen. En hij wil ook wel. Al vertrouwt hij me toe dat ze eigenlijk een soort tante van hem is. Ik begrijp de ingewikkeldheid.

Daarna was Naomi aan de beurt. Haar moeder is twee keer per jaar in beeld. In de zomer gingen we naar de MacDonald in de buurt en ik had beloofd de volgende keer zelf te komen. Dat was een hele reis. 176 km heen en weer zoiets terug en nog een heleboel Utrechtse kilometers, want moeder had het plan om naar de stad te gaan. Naar de Zara  om kleren voor Naomi en dus toer ik braaf door de stad die overvol is nu in de vakantie en parkeer in een garage die nog drie lege plaatsen belooft te hebben. 
We belanden bij de Zara. Moeder gaat met Naomi kijken en passen. Gewoon middenin de winkel. En ik ga toch even m'n slag slaan tussen de jongenskleding. Vijf jongens ondertussen, daar is genoeg voor te vinden. Met een half oog houd ik moeder en Naomi in de gaten. Als ik uit de rij kom met m'n tasje zie ik ze toch niet meer. Ik overal zoeken, maar nergens te zien. Ik ga beneden kijken met de roltrap. Voel lichte paniek. Het zal toch niet zo zijn dat ze nu na 8 jaar met haar dochter er vandoor gaat? 
Als ik de roltrap weer omhoog ga, zie ik ze staan. Hangend over de reling en allebei in paniek. Ja, ze hadden man al gebeld, want mijn nummer had ze niet en ze dachten echt dat ik zomaar weg was... Daar moet ik erg om lachen. Het is de omgekeerde wereld. Moeder en dochter die samen bang zijn dat ik weg ben en ik ben eigenlijk niets van hen, maar als ik weg zou zijn dan breekt de chaos los. 

Naomi is gegroeid. Een jaar terug bezochten we moeder ook en had ze hoge verwachtingen. Nu niet. Als we naar de stad willen gaan, loopt moeder in een dun jurkje rond.  'Misschien even een vestje of zo?' dirigeert Naomi met een stem of zij de moeder is. 
En terwijl we moeder uitzwaaien en weer de drukte in gaan, verzucht ze: "En nu naar de Mac! Pfffttt... ik heb honger!!' En dat doen we. En onderweg herkauwt ze het bezoek en weet heel fijntjes moeders zwakke puntjes weer te geven. Maar het doet haar geen pijn. Gewoon lekker dagje weg en weer verder met het leven. 

De baby is er nog steeds en ook hij ziet zijn moeder. Elke week komt ze een avondje langs. We kennen haar al heel lang. Het voelt heel natuurlijk als ze hier is. Het doet wel wat met ons. Met de baby vooral. Is ze in goede doen, dan is er verbazend goed contact. Tegen niemand lacht hij zo breed en brabbelt hij zoveel als tegen haar. Maar is ze narrig en kort, dan haakt hij af en negeert haar. Ik schrik van de diepte van haar depressie. Niet eerder zat ze zo laag. We maken ons zorgen voor de toekomst van de baby en van haar. We zijn erg betrokken. Te betrokken vindt jeugdzorg en eigenlijk is dat ook wel weer waar. 

De laatste zondagavond van de kerstvakantie gaat de telefoon. De moeder van Yan. Verrassing! Ze is in Nederland en of hij morgen komt? Dat doet hij en vrijdag gaat hij weer. Ik zie dat het hem raakt, maar hij kan het aardig onder controle houden. Hij krijgt geld en een doosje met speciaal gehakt voor Vietnamese balletjes. Die zijn subliem. Kan ook niet anders als het van zijn moeder komt. 

En dan hebben we alleen nog Sam. Hij moet het zonder moeder doen. Maar een keer wil hij met het vliegtuig en dan naar Polen, want ergens is ze. Het raakt hem nog niet zo. Hij weet niet beter. We praten wat over Polen en over zijn moeder en over de twee grote halfbroers die daar ook moeten zijn. Ik las pas hun namen en dat ze 17 en 20 zijn. Dat geeft wat meer houvast met die namen. Zo heten mijn broers, vertelt hij en gaat verder. 

Alle moeders dus op een rijtje. Niemand voelt zich tekort gedaan. Ieder zijn eigen dingen met de moeder of familie. De school is weer begonnen en we hebben het ritme te pakken.